Interkerkelijk Koor, Papendrecht

Dirigent

Harm Jan (A.J.L.) Schenkel (1980) is begonnen als hoboïst en organist en studeerde Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Na het behalen van zijn ingenieursdiploma studeerde hij aan het conservatorium van Rotterdam bij Paul M. van Brugge en Klaas de Vries, alwaar hij in 2011 afstudeerde als jazzcomponist en arrangeur.

 Momenteel is hij pianist, organist en dirigent van verscheidene koren. Hij werkte in verschillende rollen mee aan concerten en projecten met Jan Vayne, Ralph van Manen, het Magogo Kamerorkest, Martin Mans, Joany Muskiet, Lucas Kramer en vele anderen. Hij geeft interactieve workshops over muziek, improvisatie en zelfs de Lean (bedrijfs) filosofie. Ook heeft hij een eigen soloprogramma ontwikkeld, getiteld AMUSE. Deze muzikale voorstelling is een cocktail van een concert en cabaret. 

Maar hoofdzakelijk componeert en arrangeert hij muziek voor orkesten, HaFaBra, big band, koren, orgel, piano en allerhande bezettingen in de jazz, pop- en klassieke muziek. Als componist is hij steeds op zoek naar de spanning tussen deze drie werelden. 

Over zichzelf zegt hij:

Ik creëer muziek. Ik schrijf de noten (en tekst), verkoop het, voer het uit (of vertel anderen hoe ze dit moeten doen) en ik schep erover op tijdens mijn eigen one-man-show. Met mijn achtergrond als ingenieur geef ik workshops en trainingen op het gebied van communicatie, LEAN, management en nog veel meer…

Als componist schrijf ik op het snijvlak van jazz, pop- en klassieke muziek. Ik zoek graag ongebruikelijke combinaties, zoals een gospelkoor Tibetaans laten zingen of voor Fanfareorkest een Flamencostuk schrijven.

Als dirigent kan ik een groep smeden uit mensen met verschillende achtergronden, vaardigheden en ambities om zo gezamenlijk één muzikaal verhaal te vertellen. Van gospelkoor tot harmonieorkest.

Als musicus speel ik hobo, orgel en piano. Improviseren is wat ik het liefste doe, maar ook voor bladmuziek in welke stijl dan ook, ben ik niet bang. Kom maar op!

Als artiest heb ik mijn eigen voorstelling AMUSE: een cocktail van een concert en cabaret voor iedereen die van muziek houdt. AMUSE speel ik steeds vaker op uitnodiging van verenigingen, (muziek)gezelschappen en zelfs kerken. Cabaret op maat maken doe ik het liefste van alles. Voor evenementen, heide sessies, jubilea of wat dan ook.

Als trainer laat ik mensen ervaren hoe zij communiceren, hoe je met lichaam en stem jouw eigen verhaal kunt vertellen en hoe je moet omgaan met spanning. Mijn kracht ligt in het inspireren en motiveren en mensen boven zichzelf laten uitstijgen. Mijn workshops zijn divers: ik train mensen hun presentatievaardigheden, laat ze samen allerlei interessante oefeningen doen of laat ze in het kader van teambuilding om en met elkaar lachen. Vooral werken met mensen zonder muzikale achtergrond vind ik geweldig om te doen.